Scheiden staat vrijwel altijd gelijk aan financiële rompslomp. Dinsdag lanceerde de Belastingdienst een aparte site die fiscale vragen rond scheiden beantwoordt. Wat doe je als je samen een koophuis hebt? Hoe zit het met de belastingaangifte?

Sinds de kredietcrisis van 2008 is het aantal scheidingen in Nederland licht opgelopen. Lag het aantal huwelijksontbindingen door scheiding in 2008 nog op 1,96 per duizend inwoners, in 2013 was dat opgelopen naar 2 op de duizend.

In absolute getallen ging het om 33.363 scheidingen in 2013, ongeveer 1.500 meer dan in 2008, blijkt uit cijfers van het CBS.

Naast de emotionele stress is er bij scheidingen vaak veel spanning rond financiële zaken. Reden voor de Belastingdienst om enkele van de meest heikele kwesties te behandelen op een speciale scheidingssite van de fiscus.

Dit kan deels op gepersonaliseerde basis. Want de fiscale afwikkeling van een scheiding kan verschillen, afhankelijk van de vorm van samenleving op het moment van de scheiding (getrouwd of samenwonend), het al dan niet hebben van een koophuis en de aanwezigheid van kinderen.

Scheiden: koophuis en kinderen

Voor het geval dat je samen een koophuis hebt, geeft de fiscus uitleg over de meest voorkomende situaties.

Stel bijvoorbeeld dat jij uit het gezamenlijke huis bent getrokken in 2014, terwijl je ex daar nog woont en dat je allebei eigenaar bent. Dan moet je bij de belastingaangifte dit jaar nog 50 procent van het eigenwoningforfait opgeven. Maar omdat je niet meer in het huis woont, mag je ook 50 procent van het eigenwoningforfait als aftrekpost opvoeren onder het kopje 'betaalde alimentatie'.

Ander belangrijk punt: als je fiscaal partner bent met een koophuis kan je de inkomsten en aftrekposten zo verdelen dat je optimaal profiteert, maar na een scheiding kan dat niet meer. Voor het jaar waarin je bent gescheiden geldt echter dat je nog mag kiezen om fiscaal partner te blijven, zodat je in overleg kunt bepalen hoe bijvoorbeeld de hypotheekrenteaftrek wordt ingezet bij de belastingaangifte.

Meer weten? Kijk op de site van de Belastingdienst: Scheiden wat nu?

Lees ook

Slimme aftrekposten 2014: de eigen woning

Slimme aftrekposten 2014: je ziektekosten

Gedwongen verkoop huizen stijgt vooral door echtscheidingen

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl